Antall besøkende: 1 099 240

Påbudt å sikre hunder i bil

Vg skriver:
(VG) En løs bikkje i bilen kan fort bli til en saftig bot. – Det er en reell risiko som kan få store konsekvenser hvis det går galt, sier stabssjef Runar Karlsen i Utrykningspolitiet (UP).
VG følger

Bil og trafikk

rCamel-Standard-Car-Seat

SELE ELLER BUR?

Det finnes i praksis to løsninger på forsvarlig sikring av dyr i bil.
– Fordelen med en sele er at man kan ha hunden ved siden av seg når man kjører alene. Det er jo hyggelig, i hvert fall på langtur, sier veterinær Hege Dagestad ved Hadeland Dyreklinikk.

Men ikke alle hunder er like glad i å bli spent fast i bilsetet.
– Det er enkelt å lære dem opp, men det spørs litt på hvordan hunden er fra før. Er den redd i bil er det nok kanskje best med bur. Urolige dyr som blir stresset er ofte tryggere i bur.

Markedet er fullt av godkjente bur for transport av dyr, forteller Dagestad.
– Det viktigste er at buret er stabilt. Det må kunne festes med bilbelte hvis det er et lite bur, og bak i bilen hvis det er et stort et. Det finnes også bur som er tilpassede til biltypen.

En annen åpenbar fordel med å plassere dyret i bur:
– Når katter er veldig redde kan de ofte finne på å late urinen. Da får man det i buret i stedet for i bilen.
Det finnes en egen forskrift for transport av dyr i næringsøyemed, men lovverket sier lite konkret om frakt av private husdyr. Det betyr ikke at man slipper unna om man blir stoppet av politiet og hunden har fritt spillerom i kjørekupeen.

  • Dette ansvaret må den enkelte sjåfør ta, og man kan helt åpenbart bli straffet hvis man ser på lett på disse tingene, påpeker Karlsen og viser til paragraf 3 i veitrafikkloven:

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Les:Bruker rester av skogbrann i dashbordet.

Les også:Smartere bil fra Opel.

Katt i hodet

  • Ordner man seg slik at man får katten i hodet, så har man forsømt aktsomhetsplikten. Det vil i så fall være snakk om bøter, sier Karlsen.
  • Og kan man anta at det kan være årsaken til en kollisjon med eksempelvis kjøretøy i motgående kjøreretning, vil det bety betydelige straffereaksjoner.

Stabssjefen er ikke overbevist om at alle er klar over konsekvensene av å kjøre med dyrene løs i bilen.

  • Jeg vil tro at det varierer ganske betydelige mellom den enkelte. Vi kommer til å minne om disse sidene ved sjåføransvaret til våre mannskaper. Vi skal ha et ekstra godt øye til de firebente og om de er godt nok sikret. Det skal vi love.

Les:Bilfabrikant lager møbler.

Fare for ambulansepersonell

UT PÅ TUR: Frøya (6) er en smule nervøs og liker seg best i plastburet når hun er ute og kjører med matfar Jonas Adolfsen (20). Foto: Marte Vike Arnesen
UT PÅ TUR: Frøya (6) er en smule nervøs og liker seg best i plastburet når hun er ute og kjører med matfar Jonas Adolfsen (20). Foto: Marte Vike Arnesen
Løse dyr i bilen utgjør en stor risiko.

  • Hund på hattehyllen kan bli hund i bakhodet ved bremsing, sier veterinær Hege Dagestad.

Dyr kan også bety trøbbel for redningspersonellet i forbindelse med bilulykker.

  • Redde hunder kan forsvare en skadet bil og mennesker mot skumle ambulansepersonell. Dyret kan også komme seg fri og springe rundt i ulykkesområdet.

 

se artikkelen her: http://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/bil-og-trafikk/paabudt-aa-sikre-dyr-i-bil/a/557389/

 

1333348200

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres