Antall besøkende: 1 099 240

Ønsker du å støtte smugling av hunder inn til Norge? Tenk deg godt om før du kjøper via en useriøs selger på finn.no

Vi er fortsatt forundret over at folk støtter valpefabrikker, hundesmuglere og kyniske bakmenn. Vet ikke hvor mye vi skal advare men bare denne uken, har vi fått flere mail og telefoner av folk som nå enten har blitt lurt eller nesten blitt lurt. De som er kan regnes som de største svindlerne er et gift par på 22 og 24 år. Disse holder til i Arendal og Oslo og på adressene som man ser på finn.no annonsene, står det ofte en postboksadresse. Hun som skal ha solgt over 1000 hunder er ei søt jente med iransk bakgrunn som snakker flytende norsk, som sammen med hennes 24 år gamle mann, selger valper via finn.no. De går ofte under forskjellige navn i annonsene.

Endelig er det noen myndigheter som tar tak i saken. se denne artikkelen.

«En 22 år gammel kvinne fra Arendal blir trolig politianmeldt for flere tilfeller av hundesmugling de siste ukene.

Mattilsynet tror kvinnen kan ha solgt så mange som 1000 valper til godtroende nordmenn, valper som hovedsakelig skal være «produsert» på såkalte valpefabrikker i Øst-Europa.

NRK.no sitter på dokumentasjon som understøtter Mattilsynets teori.

Trapper opp etterforskning

Mandag for to uker siden slo sivilkledde spanere til mot en bil ved Oslo S, og tok beslag i en Pomeranian-valp. Og tirsdag i forrige uke tok Mattilsynet en ny valp av rasen Yorkie Biewer. Hunden ble beslaglagt fra kjøperen.

Hund som ble beslaglagt av Mattilsynet (Foto: Mattilsynet)Tirsdag i forrige uke beslagla Mattilsynet denne valpen av rasen Yorkie Biewer.
Foto: Mattilsynet

– Den er bare ti uker gammel, så vi må vente i to uker (til den er tre måneder gammel, journ. anm.) før vi kan vaksinere mot rabies. Deretter må den stå i isolasjon i ytterligere tre uker før den lovlig kan slippes ut i Norge, sier veterinær Lars-Erik Rondestveit ved Mattilsynets distriktskontor for Ytre Østfold.

Felles for de to beslaglagte valpene er at det er den 22 år gamle arendalskvinnen som står som selger. Hennes navn står i begge kjøpekontraktene.

Nå varsler Mattilsynet at de trapper opp etterforskningen av denne kvinnen.

– Vi har indikasjoner på at det dreier seg om svært mange valper, og vi har reagert mot henne flere ganger før. Det er klart det er frustrerende for oss at man ikke får stoppet personer som gjør hundesmugling til big business. Men vi skal gripe fatt i denne saken nå, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet til NRK.no.

Bøter en dråpe i havet

Kvinnen er stoppet flere ganger av myndighetene, og har tidligere blitt ilagt én bot, på 25.000 kroner. Boten fikk hun etter at myndighetene beslagla fem valper i en aksjon på svenskegrensen. Politiet mente valpene stammet fra Polen, og var ulovlig smuglet inn.

Hver valp kvinnen selger ligger på mellom 10.000 og 15.000 kroner.

– Hun bryter regelverket gjentatte ganger, noe vi ser på som svært alvorlig. Dersom hun har solgt tusen valper, begynner saken å bli av en slik økonomisk karakter at det vil bli aktuelt å legge saken fram for Økokrim, sier hun.

Dersom hun har solgt dette antallet hunder, vil hun i løpet av de siste tre årene ha hatt inntekter på mellom ti og femten millioner kroner.

Etter det NRK.no kjenner til sitter myndighetene på et betydelig kildemateriale, som viser omfanget av kvinnens handel. Dette materialet kartlegger nettverket som kvinnen bruker til å få omsatt hundene hun får smuglet inn i landet.

(Artikkelen fortsetter)

Syk Pomeriananvalp (Foto: Henrik Brattli Vold/NRK)

Frykter ikke Økokrim

NRK.no har vært i kontakt med kvinnen, som henviser til sin ektemann.

– Vi skjønner ikke hvor Mattilsynet har fått denne informasjonen. Vi har kjøpt hundene hos en selger i Sverige, og vi stoler på at dette er hunder som stammer fra oppdrett der, sier ektemannen til NRK.no.

Ektemannen vil derimot ikke gi NRK.no navnet på selgeren.

– Hvordan vet dere at dette ikke er hunder som er kjøpt i Øst-Europa?

– Vi stoler på ham. Og vi har fått papirer på de fleste av hundene, som viser bilder av dem sammen med mora, eller kvitteringer på chipping og vaksiner fra en svensk veterinær, sier han.

– Mattilsynet beslagla fem valper fra dere i januar i år, og mente de stammet fra en valpefabrikk i Polen? Stoler dere mer på selgeren enn på Mattilsynet?

Kristina Landsverk (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)– Vi har indikasjoner på at det dreier seg om svært mange valper, og vi har reagert mot arendalskvinnen flere ganger før, , sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet til NRK.no.
Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix

– Vi stoler på selgeren, ja.

– De sier videre at dere har solgt så mange som tusen hunder de siste tre årene, stemmer det?

– Det tallet er helt skivebom. Vi har solgt én eller to valper annenhver måned, sier han.

– De sier også at de vurderer å sende saken over til Økokrim, hva synes du om det?

– Det må de bare gjøre. Jeg har blitt fortalt at Økokrim allerede er inne i saken. Det spørs jo hva de skal finne, da.

– Hva mener du?

– Vi har tjent minimalt med penger, og det meste er gjort kontant.

– Hva har skjedd med pengene?

– De har vi sløst bort, sier han.

Hunder går drektige til de dør

Som NRK.no tidligere har fortalt, er det en rekke betenkeligheter med denne typen hundeimport.

I østeuropeiske valpefabrikker går tisper nærmest konstant drektige, og de kan ha så mange som ti til tolv kull før de dør av belastningene.

Til sammenlikning kan en norsk renraset tispe maksimalt få to kull i løpet av et år, før hun må ha et hvileår, ifølge reglene til Norsk kennelforbund.

På åpne markeder selges valpene til en billig penge, før de smugles inn i Norge.

De er gjerne stuet sammen i små bur, teipet sammen, eller bedøvet og gjemt i bilene som passerer svenskegrensa.

Når de kommer fram, blir de lagt ut for salg flere forskjellige steder, gjerne avertert til en pris som ligger noe under prisen for rasehunder med registrert stamtavle.

Kan være smittebærere

Hver gang man kjøper en slik innsmuglet valp, understøtter man altså en industri som grovt utnytter hunder av bestemte arter. Det er likevel ikke det mest alvorlige.

– Hundene går unna de vanlige kontrollmekanismene vi har, og de kommer fra land som har dårligere helsestatus enn Norge, sier Landsverk.

I klartekst betyr det at hundene kan være bærere av alt fra rabies og revens lille bendelorm, via virussykdommer som kan være livsfarlige for mennesker, og til nye flåttyper, som i tur kan bringe andre, til nå ukjente sykdommer til Norge.

NRK.no har tidligere skrevet en rekke saker om myndighetenes bekymring for disse sykdommene.

Svært unge hunder

Når hundene kommer til Norge, er de ofte svært unge, gjerne for små til at rabiesvaksinen kan være god nok.

En hund som hentes inn fra utlandet, må være minst tre måneder gammel før den kan få en rabiesvaksine. Deretter skal vaksinen virke i tre uker, før den er godkjent tatt inn i Norge. En valp som er yngre enn femten uker vil derfor være for ung til å ta inn i landet.

Igjen ber Mattilsynet hundekjøperne om å tenke seg nøye om før de går til innkjøp av hund.

«Potensielle valpekjøpere må være oppmerksomme når de skal kjøpe valp. En bør ikke akseptere å ta i mot valp på tilfeldige møtesteder som bensinstasjoner, togstasjoner, kjøpesentre og så videre, men be om å få komme hjem til oppdretter for å se på forholdene og hilse på valpens mor. Dokumenter, som for eksempel registreringsbevis, vaksinasjonskort, veterinærattest etc., bør en få seg med en gang, og ikke godta at disse skal ettersendes», skriver Mattilsynet i en epost til NRK.no.

Les hele artikkelen her: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8304273

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres